bilo


open competition with LINEARAMAPIA, GOSPLAN | Lorenteggio, Milano IT | 2018




A relational field

The project does not conceive much the new library as a building, but as a portion of the landscape, as an exceptional part of the urban park in which it is located.

A protected public space in which the user can move freely, characterized by defined, yet nuanced, functional areas which gradually blur into each other and whose boundaries are from time to time redefined by the number of users living them.
This is why the ground floor of the new library is designed in complete continuity with the surrounding external space, framed within its limits by a perimeter of glazed windows.

This "landscape" is organized and specified by four architectural objects that, through their design, bring the functional program of the library to the outside and allow users to exploit its services in the park, denying the standard dichotomy between "inside" and “outside”.








Devices in the landscape

The four objects are typical urban types of furniture, common in city parks: a cantilever roof, a bench, a tribune and a fence.

The cantilever roof highlights and protects the main entrance and a bike sharing station, drawing the paved square to the west of the library and acting as a counterbalance to the market platform.
The big bench takes to the library who comes from via Lorenteggio, intended as a resting place to read or to meet up plus turning itself, once within the building, into a large desk with reception and self-management positions.
The fence encloses the open space of direct relevancy of the library, where children can freely run and play in a protected and delimited space.
The tribune directly connects the reading spaces on the upper floor with the park, containing some service areas and giving live to two tiers, one facing the internal "forum" and one towards the outdoor park, where citizens can sit down to access internet with tablets and smartphones, or get together to watch shows, small conferences, debates.
An inhabited roof

Above these "objects" leans the multifaceted metal roof, once again a "sculpture" inserted in the park, which - thanks to its shape and color - announces the presence of the library, giving it that "iconic quality" required by the call and necessary for the building to play a role as a catalyst for the entire district.
Its complex articulation allows it to manage the three main fronts in three different ways: towards via Lorenteggio, a retraction of the façade allows the extension of the row of trees inside the library volume; on the cobbled square a regular façade is related to the stereometric volume of the market; the façade towards the park is instead characterized by a retreat in correspondence of the tribune that highlights the direct access to the upper floor, giving it a playful monumentality and making it a focal point in the perception of the building from the park. This is an inhabited area because it houses the reading and consultation areas.

Through the different layers that make it up, this cover guarantees abundant but calibrated natural lighting to the library spaces.





︎ TEAM

Andrea Anselmo
Gloria Castellini
Filippo Fanciotti
Giovanni Glorialanza
Boris Hamzeian
︎ CLIENT

Comune di Milano
︎ INFO

library: -
public space: -
︎ MORE