Strandveikaia Strategies

urban planning, public space design | Trondheim NO| 2017-18


Following Europan 13 winning plan from 2015, false mirror office has been commissioned a study for the development of the port area of Strandveikaia in an urban quarter. The investigation of a evolutionary revitalization strategy allowed false mirror office to develop a design for the public space and a few pivotal functions to trigger the transformation of the area in a urban logic. 


Phase 1 - urban revitalization scenarios


Three thematized scenarios test the potential transformation of the area overtime for different program, densities and development strategies:
1 - Food District
2 - Play City
3 - Creative Hub


Process
Instead of chronological process with set up a logical one: the operations work


synergically to activate the metabolism of the entire area, while the timeline of interventions is subject to change.

Scenarios
They show operations that al alternative but that all make sense in their respective situations. Each scenario evolves over time to demonstrate how its set of operations – 3 years time – could influence the final configuration of the area – 10 years time.
To try out all possible configurations scenarios are eventually recombined. Mix ‘em up!


Phase 2 - public space design


The 1st phase strategies, with their combination of food, culture and play, are the basis for the design of public spaces for Strandveikaia and the interface between heritage buildings and theircultural functions and exterior areas.


Same schematic proposals are advanced for buildings 53 and 100 to accommodate respectively a food hall and a creative-industry center, restaurant/club and showroom.
These set of interventions form a vision for Strandveikaia in 2-3 years time.




Central Axis


The colored axis that connects the brewery’s tower to the waterfront is the starting point of the intervention. It configures as an outdoor expansion of the surrounding buildings where the interaction between their users and the visitors can create new synergies.

Forms Follow Functions


Every element present on the Axis acts as a extension of the function of the building: a concert stage for 98a music hub, 53’s north façade is renewed in a multifunctional events hall connected with the food hall, a new entrance/emergency stairfor the creative industry offices of building 100. The floating platform extend the axis providing direct connection to the water.

Interactive Interventions


The intervention in the south and north gate of the area complete the scheme.

The playground,which is a key intervention helping to make Strandveikaia a place for the whole family, it is strictly connected to the food hall trough its multi-interactive façade.  

The modular urban garden system is, by opposite, the northern of the interventions, still aiming at a full interaction between users and visitors of the area, providing a unique floating park in front of the building.

The coast line, with its benches and the cycling path, connects all the areas to the rest of Nyhavna and eventually to the city center.




The food hall 


Few operations are needed to transform building 53 in a food hall. To solve the relationship with the axis and the playground, we propose an interactive and playful redesign of its two facades. The building is divided into two areas: one for the permanent restaurant activities and the other multifunctional. During winter could be used for food trucks and in summertime for a wide set of activities such as markets, fairs or indoor sports.

The decorated shed


The southern façade it is the entrance gate to the whole area of Strandveikaia and a manifesto of the collective and cultural spirit of the area. In order to take on this symbolic and communicative function it transform in a functionalized billboard, detached from the metallic shed behind. Trough the interaction of its elements –which span from the technical installations to a slide – and its art & crafts aesthetics it negotiatesbetween the food hall and the kids playground in front.

This rejuvenated decorated shed will constitute the landmark of this temporary phase of development.

Modular urban garden


The whole extension of Strandveien102 towards the sea is occupied by a modular system of vases and benches integrated in a seamless pixelated linear garden.

The mute facade is being altered by an interactive vertical garden on steps, which also allows visitors to sit and enjoy the view. While the people in the area can profit by locally grown vegetables visiting student can learn the process. The forest-islandin front of Strandveien 102 is not reachable by its visitors, resulting into a poetic unique spot in both winter and summer time.




︎ TEAM

Andrea Anselmo
Gloria Castellini
Filippo Fanciotti
Giovanni Glorialanza
Boris Hamzeian
︎ CLIENT

Trondheim Havn
Trondheim Kommune
︎ INFO

site: 25.000 m2
heritage: 5.530 m2
public space: 10.000 m2
︎ MORE